Tijdens de wekelijkse LWG staan verschillende thema’s centraal. Dilemma's waarmee je in het dagelijkse werk te maken krijgt. ,,We behandelen thema’s als kinderrechten, privacy, gezonde ontwikkeling en seksualiteit, maar het thema zelfzorg staat voorop.”
Nathalie ziet het werken in de jeugdzorg, zoals bij Bergse Bos en op de Bergse Veld School, als topsport. De ‘successen’ zijn millimeterwerk. Als topsporter achter die kleine succesjes moet je goed voor jezelf zorgen om te blijven presteren zoals je doet. ,,Je traint, speelt een wedstrijd. Je maakt je spieren los en ontspant om je op te laden voor de volgende training of wedstrijd.”
Je hebt een uitlaatklep nodig. ,,Als docent kijk ik of je vitaal aan het werk bent. Is dat niet zo, dan moedig ik de stagiairs aan om thuis even bij te komen.” Maar: ,,Ik zeg ook weleens: ga met de kinderen voetballen, ga met hen zingen. Kinderen hebben veel energie en dat moet eruit. Om samen met een groep iets te doen, werkt genezend.” Op deze manier sla je twee vliegen in één klap. ,,Je werkt aan het herstel van de kinderen én aan dat van jou als stagiair.”
In de LWG gaat het om het delen van praktijkkennis, over bijvoorbeeld Persoonlijk Meesterschap en Relationeel Vakmanschap. Zo gaat het bij Persoonlijk Meesterschap over het ‘scherp houden van je zaag’. ,,Hoe reguleer je je eigen zenuwstelsel? Als voorbeeld gebruik ik het stoplicht. Bij groen zit je lekker in je vel, bij oranje heb je een beetje stress en bij rood is sprake van gedragsproblematiek. Ik vraag dan: wat heb je nodig om je eigen zenuwstelsel te reguleren, om weer groen te worden?” Je leert wat je nodig hebt om te blijven functioneren. Dit proces loopt geheel paralel aan wat we van de kinderen vragen.