Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Neem direct contact op met één van onze recruiters. Dan zoeken we samen naar jouw nieuwe baan.

‘Door de stage leerde ik dat fouten maken mag en dat ik écht wat kan. Ik werd steeds zelfverzekerder.’

Terug naar alle verhalen

Haar faalangst zit Meike van den Burg in de weg. Ze blijft in haar comfortzone om maar geen fouten te maken. Totdat ze gaat stage lopen op de Bergse Veld School. ,,Ik vertelde mijn stagebegeleider van de Bergse Veld School dat de faalangst me in de weg zat. ‘Ook al ben je angstig, doe het toch maar’, werd mij geadviseerd. Sindsdien groeide mijn zelfvertrouwen en verdween de faalangst steeds meer naar de achtergrond.”

Het is niet alleen haar persoonlijke ontwikkeling die Meike motiveert om voor deze stage en studie te kiezen. Al op de basisschool ontdekt ze hoe goed het voelt om er voor een ander te zijn. In haar klas zit een meisje met het syndroom van Down. Omdat de juf haar handen vol heeft aan de dertig leerlingen, besluit Meike zich over het meisje te ontfermen. ,,Ik wilde haar helpen zodat ze op het reguliere onderwijs kon blijven. Ondanks dat ze drie niveaus achterliep, lukte het haar.' Het geeft Meike veel voldoening."

Twee studies tegelijk

De studie Social Work komt dan ook niet uit de lucht vallen. Op dit moment studeert Meike zelfs én social work én doet ze de PABO. Ze zit nu in het vierde jaar en heeft al verschillende stages gedaan. ,,Het is soms pittig, maar doordat de studies soms overlappen, heb ik wat vrijstellingen.”

Na stage te hebben gelopen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en een praktijkschool wordt het voor Meike steeds duidelijker welke richting ze op wil met haar studie. ,,In kinderen die doen wat ik zeg, zie ik voor mezelf te weinig uitdaging. Toch was de cluster 3 school en de praktijkschool ook niet hetgeen wat bij me paste. Bij de ene school was het moeilijk om met de kinderen gesprekken te voeren en bij de andere was er sprake van veel verbaal geweld.”

'Ik kreeg een warm gevoel; meteen werd ik meegenomen in alles en werd er veel aan mij gevraagd.'

Overtuigd na de meeloopdag

Per toeval komt Meike voor een nieuwe stage bij de Bergse Veld School terecht. ,,Ik zocht een stage dicht bij huis, maar degene die ik gevonden had, ging niet door. De Hogeschool Leiden ging dat jaar voor het eerst samenwerken met de Bergse Veld School en via de stagebegeleider van de Hogeschool, kwam ik in contact met Willemijn Wiersma, de directeur van de Bergse Veld School.”

Na een meeloopdag is Meike direct om. ,,Ik kreeg een warm gevoel; meteen werd ik meegenomen in alles en werd er veel aan mij gevraagd. Ik speelde een spelletje met een leerling en voelde me helemaal niet ‘de stagiair’.”

Er is geen twijfel en Meike start ‘officieel’ als stagiair. Vanuit de Hogeschool krijgt ze een opdracht mee. Haar opleiding is dan nog alleen gericht op Social Work ,,Ik moest leeractiviteiten bedenken om een band met de leerlingen op te bouwen én hen helpen met de sociaal-emotionele ontwikkeling.” Meike begint één op één en gaandeweg worden de groepjes leerlingen steeds groter. Totdat ze voor de hele klas leeractiviteiten bedenkt.

‘Ik word als professional gezien’

Meike vindt het spannend, maar voelt zich gesteund. ,,Mijn stagebegeleider van de Bergse Veld School heeft veel kennis en hielp mij. In één van de eerste gesprekken die ik met hem voerde, werd gezegd dat ik fouten mag maken, dat ik daar juist van leer. Ik kwam er daardoor achter dat ik wel degelijk iets kan, waardoor ik steeds zelfverzekerder werd.”

Überhaupt voelt Meike zich serieus genomen door haar collega’s. ,,Dit is voor mij het eerste team waarin vooral jonge mensen zitten. Hierdoor vind ik meer aansluiting, het is makkelijker om een gesprek te voeren en ik voel dat ze me op waarde schatten.”

Dat is belangrijk, volgens Meike. Je moet in dit werk het gevoel hebben dat je op iemand kan bouwen, vindt ze. ,,Laatst stond ik met een nieuwe stagiair voor de klas en een leerling werd agressief naar de stagiair. Ik stuurde in de groepsapp van collega’s dat ik hulp nodig had en binnen een paar seconden stond er een collega voor mijn neus.”

'In het begin vroeg ik me af of ik er wel mee kon omgaan, nu heb ik ervaren dat ik het verder niet mee naar huis neem.'

Steun van collega’s na heftige gebeurtenis

Het vertrouwen in zichzelf en het team dat achter haar staat, maakt dat Meike zich nooit onveilig voelt op school. ,,Vaak krijg ik die vraag. Dat heeft me ook wel aan het denken gezet. Natuurlijk is het niet normaal om een klap van leerlingen te krijgen of uitgescholden te worden. Maar: ik weet dat het uit emotie gebeurd. In het begin vroeg ik me af of ik er wel mee kon omgaan, nu heb ik ervaren dat ik het verder niet mee naar huis neem.”

Wat Meike soms wel lastig vindt, zijn de schrijnende situaties waarin kinderen verkeren. ,,In mijn eerste stagejaar op de Bergse Veld School, zat er een meisje van twaalf in mijn klas die niet goed wist wie ze zelf was. Daar liep ze in vast. Op een gegeven moment had ze op haar pols een vlindertje getekend. Eenzelfde soort als dat ik op mijn pols getatoeëerd heb. Op TikTok bleek een trend waarbij je een vlindertje op je pols tekent als je een poging tot zelfmoord wilt doen.” Meike schrikt en probeert zoveel mogelijk nabijheid te bieden. Inmiddels zit het meisje op de middelbare school.

Een andere leerling heeft ook indruk gemaakt. ,,Ik had weleens een time-in met een jongetje van tien. Ik ging dan bijvoorbeeld een rondje met hem lopen.” De twee bouwen een goede ‘juf-leerling band’ op. ,,Op een dag hoorde ik dat hij weg zou gaan bij het gezinshuis waar hij woonde. Dit was een jongen die al zo vaak met afwijzingen te maken had gehad en nu was het niet zeker op welke plek en wanneer hij terecht kon. Op zo’n moment zou ik zo’n jongen het liefst onder mijn vleugels nemen…”

Ook tweede stage op de Bergse Veld School

Er komt een eind aan de stageperiode en vanuit de Hogeschool is het een vereiste om in het reguliere onderwijs de tweede stage te doen. Na een half jaar is Meike het zat. ,,Ik had het niet naar mijn zin en de feedback die ik kreeg, gaf me een deuk in mijn zelfvertrouwen.” Bij wijze van uitzondering mag Meike weer terug naar de school in Hillegersberg.

,,In mijn derde studiejaar kwam de PABO erbij. Vanuit de PABO zijn alle opdrachten heel vrij. Ik mocht didactische lessen ontwerpen en uitvoeren.” De bedoeling is dat Meike niet een methode les geeft, maar betekenisvolle lessen ontwikkelt die aansluiten op de belevingswereld van de kinderen.

Stage lopen bij Bergse Veld School ook iets voor jou?

Stage lopen

Bekijk de vacatures voor een stageplek op de Bergse Veld School of Bergse Bos en solliciteer direct!

Bekijk stageplekken

Meer ervaringen

Bekijk alle ervaringen van stagiairs en oud-stagiairs van de Bergse Veld School en Bergse Bos. Ook stagecoördinatoren geven je een kijkje in wat je kunt verwachten.

Lees meer ervaringen

Over de stage

Lees meer over een stage bij de Bergse Veld School en Bergse Bos en kom erachter of dit iets voor jou is!

Lees meer over de stage