Ambulant medewerker en stagecoördinator Caroline Tempelaars heeft al best wat ervaring in groepswerk als ze zestien jaar geleden bij Bergse Bos solliciteert. De doelgroep is alleen nieuw voor haar. ,,Hoe ga je om met kinderen met een heel heftig trauma? Aan toekomstig stagiairs vertel ik altijd dat een stage bij Bergse Bos heftig is. Je gaat te maken krijgen met kinderen die zorgelijk gedrag laten zien vanuit hun trauma.”
Caroline weet het nog goed. Ze zit vol verbazing als ze de nog heel jonge kinderen in de besloten groep ziet. Een meisje van zes staat haar nog helder voor de geest. ,,Ze was heel jong en had zó’n heftig trauma.” Verbaast vraagt Caroline zich af waar ze terecht is gekomen. ,,Ik hoorde hier alleen over in het journaal. Dit bestaat dus écht, is wat ik dacht. Er zijn hier kinderen wier ouders niet voor hen kunnen zorgen.”
'Kwetsbaar zijn is hierin belangrijk, maar dat durfde ik in het begin niet. Inmiddels lukt dat wel. Het voelt veilig, we doen het met elkaar.'
Seksueel misbruik en geweld
Zelf opgegroeid in een veilig, warm gezin, leert Caroline een kant van de maatschappij kennen, die ze tot voor kort niet kende. ,,Van tevoren las ik nooit de dossiers, omdat ik dat pas wilde doen als ik de kinderen kende. Later las ik over seksueel misbruik, geweld, verslaafde ouders en vaders en moeders met psychiatrische problemen.”
Al snel merkt Caroline hoe belangrijk haar collega’s zijn. Iedere collega heeft een eigen inbreng. Bij de één is de wisselwerking met het ene kind beter, en bij de ander matcht het beter met een ander kind. ,,Kinderen hebben zo hun voorkeur in begeleiders. Hoe diverser de kwaliteiten binnen een team, hoe meer we kunnen aansluiten bij hetgeen wat een kind nodig heeft.”
Met haar collega’s praat Caroline na de dienst hoe het verlopen is. Kwetsbaar zijn is hierin belangrijk, maar: ,,Dat durfde ik in het begin niet. Inmiddels lukt dat wel. Het voelt veilig, we doen het met elkaar.”
‘Voldoening als het is goedgekomen’
Bij sommige situaties voelt Caroline zich in de begintijd niet altijd even veilig. Zo was er een jongen die iets bij haar triggert. Caroline ervaart hem als onvoorspelbaar en hij maakt dreigende gebaren in haar gezicht ,,Vooral met slaapdiensten was ik op mijn hoede. Dat doe je alleen. In het begin sliep ik totaal niet. Ieder piepje hoorde ik. Naarmate je meer ervaring krijgt, gaat het stukken beter.” Het is dan ook niet voor niets dat stagiairs de nachtdiensten niet alleen doen. Je bent altijd samen met een vaste kracht.
Caroline heeft het gevoel de kinderen te willen redden, wil de kinderen beter maken. ,,Maar dan kom je tot het besef dat je het trauma van de kinderen niet kunt wegnemen.” Wel weet Caroline zeker dat ze samen met haar collega’s zeker voor sommige kinderen van betekenis is geweest. Dat merkt ze aan de reacties achteraf. ,,Er was een kind dat als twaalfjarige hier wegging. Inmiddels is hij 24, 25 jaar, en nodigt hij een collega nog steeds uit voor zijn verjaardag.”
Andere kinderen komen terug, tot vreugde van Caroline, om gedag te zeggen. ,,Soms maakte ik me heel erg zorgen om iemand. Het geeft me dan enorme voldoening als ik hoor dat het is goedgekomen. En dat iemand de groep als warm heeft ervaren.” Het is het grootste compliment dat Caroline kan krijgen.
Van betekenis voor de hele maatschappij
Hoe intensief de stage ook kan zijn, Caroline weet ook dat dit een ‘fantastische’ werkplek is voor studenten. Ze is ervan overtuigd dat je door een stage bij Bergse Bos een goede pedagogisch medewerker wordt. ,,Je leert jezelf kennen, weet wat je kan. Dat is niet alleen op professioneel vlak fijn, ook privé brengt het je veel. We zijn een soort mini-maatschappij en als je jezelf daar ontwikkelt, ga je daar in de grote maatschappij ook profijt van hebben.”
Je draagt echt iets bij in die ‘mini-maatschappij’, vervolgt Caroline. ,,Je probeert het hier beter te maken. Daardoor wordt niet alleen de jeugdhulpverlening beter, maar de hele maatschappij.”
De ervaren Caroline begeleidt je daarbij. ,,Ik ben altijd aanwezig bij de leerwerkgemeenschap (LWG), ik help je te positioneren als stagiair en draag bij aan je persoonlijke ontwikkeling.” Daarbij vindt Caroline het belangrijk om veel vrijheid te geven. Er is volop ruimte voor eigen inbreng ,,De stagiairs zijn de mensen die het uiteindelijk gaan overnemen. Als een stagiair dingen ziet, waar hij of zij niet achterstaat of het anders zou willen doen, waardeer ik het alleen maar als dat ook gezegd wordt. Soms kan een situatie niet anders als een vaste kracht alleen op de groep staat, maar ik ben trots als stagiairs zich uitspreken.”
'Je gaat misschien een kant van de maatschappij zien die je nog niet kent.'

Gelijk een baan na je stage
Om een realistisch beeld van de stage te krijgen, is er bij Bergse Bos een meeloopdag. ,,Je ervaart hoe een dag eruitziet en met welke kinderen je te maken hebt. Je gaat misschien een kant van de maatschappij zien die je nog niet kent.”
Omarm je die maatschappij en kom je tot je recht, dan zijn er volop mogelijkheden voor stagiairs. ,,Er is genoeg werkgelegenheid en je kunt doorgroeien. Er zijn verschillende soorten openstaande vacatures, dus de kans dat je na het behalen van je stage - in eerste instantie als invalkracht - kan blijven, is groot!” Maar voor nu: kom eens een dag meekijken en ervaar hoe het écht is om te werken in de jeugdzorg.
Stage lopen bij Bergse Veld School ook iets voor jou?
Stage lopen
Bekijk de vacatures voor een stageplek op de Bergse Veld School of Bergse Bos en solliciteer direct!
Meer ervaringen
Bekijk alle ervaringen van stagiairs en oud-stagiairs van de Bergse Veld School en Bergse Bos. Ook stagecoördinatoren geven je een kijkje in wat je kunt verwachten.
Over de stage
Lees meer over een stage bij de Bergse Veld School en Bergse Bos en kom erachter of dit iets voor jou is!