De jongeren die we nu helpen zijn de ouders van 2040, zij gaan dan een gezin stichten. Wij hopen dat ze tegen die tijd ons niet nodig hebben.
Het werkgeluk van mensen staat bij ons op 1
Mensen op 1, dat is ons strategisch doel. Ik werk dagelijks aan het verbeteren en bestendigen van ons werkgeverschap, vandaag weer een beetje beter dan gisteren. Alles wat we doen aan processen en projecten, doen we vanuit het oogpunt van het VVIP-model, een werkgelukmodel dat wijzelf hebben ontwikkeld. Met dat model gaan we na: doen we de juiste dingen voor onze mensen en voor onze jongeren en gezinnen, werkt deze aanpak, staan onze mensen dan nog steeds op 1, of laten we geld of afspraken leidend zijn?
Werkgeluk heeft een vaste plek gekregen in onze gesprekscyclus. Iedereen die bij ons werkt, voert gesprekken met zijn of haar leidinggevende over vragen als: hoe zit het met jouw werkgeluk? We dagen je uit om aan je eigen werkgeluk te werken, jij bent daar eigenaar van.
VVIP staat voor Verbinding (werken vanuit verbinding met jezelf, je collega’s en de teamtaak), Voortgang (lukt het om stapjes vooruit te maken en je doelen te behalen?), Impact maken (waardevol bijdragen vanuit je functie aan onze missie ‘een veerkrachtige generatie in 2040’) en Positiviteit (waardering, samen lachen, goed in je vel zitten, energie).
Onze organisatie is wendbaar en innovatief
Inmiddels werk ik twee jaar in het HR-team van iHub, maar ik kom vanuit de jeugdsector. In de jeugdzorg was ik tien jaar jeugdbeschermer, bij de gemeente werkte ik als jeugdconsulent, en vervolgens werd ik leidinggevende. In de loop der tijd werd voor mij de vraag steeds belangrijker wat ik als leidinggevende of werkgever kan doen om iedereen zo vitaal en werkgelukkig mogelijk aan het werk te houden. Ik heb een opleiding tot werkgelukdeskundige gedaan en ben met dit belangrijke thema bij iHub aan de slag gegaan.
Het werkgeluk en de vitaliteit van onze medewerkers verdient aandacht, zeker in onze belangrijke sector, waar de werkdruk hoog is en de context waarbinnen we moeten werken moeilijk. Mijn bestuurder was bereid om naar me te luisteren en was het met me eens: werkgeluk moest op de agenda, en dan ook die andere kant: aandacht voor gebrek aan vitaliteit, burn-outs, de zware momenten, de grijze dagen. Toen ben ik overgestapt naar HR. Ik wilde dit op een grotere schaal gaan doen dan alleen voor mijn eigen teams, om echt impact te kunnen maken.
Volop ruimte en vertrouwen
Sinds april 2022 is ons VVIP-werkgelukmodel geïmplementeerd. Die naam is natuurlijk een knipoog naar dat bekende acroniem van Very Important Person. Dat zijn onze medewerkers ook. Zonder hen kunnen we geen enkel kind helpen.
Van iHub heb ik alle ruimte en vertrouwen gekregen om dit te ontwikkelen. Natuurlijk moest ik op mijn huidige functie solliciteren en het reguliere proces volgen, maar het is gelukt. Als je een idee hebt, is dat binnen iHub bespreekbaar. Je moet met een goede onderbouwing komen en idealiter heb je verschillende collega’s die iets samen met jou bedenken, maar dan is er volop ruimte om zo’n idee uit te werken. Onze organisatie is wendbaar en innovatief. We lopen graag voorop, maar we pakken er altijd de wetenschap bij. We doen geen dingen alleen omdat het zo leuk lijkt.
Autonomie
Ik word warm van onze missie ‘een veerkrachtige generatie in 2040’. We werken voor de meest kwetsbare kinderen en hun gezinnen. De jongeren die we nu helpen zijn de ouders van 2040, zij gaan dan een gezin stichten. Wij hopen dat ze tegen die tijd ons niet nodig hebben. Mogelijk is dat een illusie, en zal onze zorg en ons onderwijs altijd nodig blijven voor een deel van de jongeren en gezinnen, maar ik vind het een mooi streven.
Mijn persoonlijke missie is om de beste werkgever van Nederland te zijn, daar kom ik graag elke dag mijn bed voor uit. Ik hoop dat onze medewerkers dit werk vitaal, energiek en met humor kunnen blijven doen. Hoe mooi is het als je voelt: ik wil andere mensen helpen. Ik vind dat een gave, als jij jouw leven in het teken wil stellen van hulp aan anderen. En je dan niet uit het veld laat slaan door negatieve reacties. Hoe tof is het om voor deze collega’s het werkgeluk te faciliteren!
We hebben de juiste mensen in dienst. Docenten en jeugdzorgprofessionals pakken eigenaarschap, dat zit in hen als mens. Autonomie is hier een groot goed, bijna een toverwoord. Hetzelfde geldt voor authenticiteit. Wij hopen dat iedereen bij iHub zichzelf kan zijn. Met verschil maken wij verschil. We zijn op zoek naar mensen met een eigen verhaal en achtergrond, die het samen gaan doen.