Bij iHub mag je de randjes opzoeken en assertief zijn.
Wij zijn onderdeel van iets groots
Het geluk van elk kind, dat is natuurlijk voor iedereen in dit vak belangrijk. Maar bij iHub is er ook veel aandacht voor ons werkgeluk. Als ik namelijk lekker in mijn vel zit, heeft dat direct effect op het contact met het kind. Ik houd energie over nu, in plaats van dat het voelt als te veel.
De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf: jij moet aangeven wat je wil. Hulpverleners zijn meestal bescheiden, maar het is mooi dat je waardering krijgt als je aangeeft in welke richting je je wilt ontwikkelen. We worden ook uitgenodigd om succesverhalen te delen; good practices aan elkaar vertellen helpt ons allemaal. Als wij trainingen geven, stimuleert onze manager om dat op het intranet te zetten. Dat vond ik eerst vooral gênant, maar inmiddels denk ik, waarom niet? Ik wil dat ook van anderen lezen. iHub gebruikt het woord stoutmoedig als één van de kernwaarden. Voor mij betekent dat: je mag de randjes opzoeken, en assertief zijn. Ik heb ontdekt dat je een leven lang kunt groeien. Binnen iHub heb je veel smaken, dus je kunt alle kanten op als je eenmaal binnen bent.
En we zijn een mooie organisatie. Vorig jaar hadden we een heel goed feest, met artiesten en optredens van getalenteerde collega’s. Dan voel je die verbinding met elkaar. Wij doen met zijn allen heel mooi werk en dat mag gevierd worden. Dan voel je ook dat je onderdeel bent van iets groots.
Het geeft een boost als je ziet dat een kind geholpen is
Kwetsbaar
Onderwijs en zorg zijn twee aparte werelden. Dat een hulpverlener een school binnenkomt en van alles gaat vinden, is heel kwetsbaar. Dat vraagt iets van een hulpverlener: hoe zoek je die samenwerking? iHub heeft me de kans gegeven om de kennis die ik hierover in de afgelopen tien jaar heb opgebouwd, over te dragen aan nieuwe collega’s. Onze training over onderwijs en zorg bereidt collega’s voor op die rol: dit is wat je ongeveer kunt verwachten, dit is hoe je jezelf neer kunt en mag zetten, hier moet je rekening mee houden.
Het fijne van iHub is dat je veel mogelijkheden krijgt in opleidingen en cursussen. Ik heb zelf de opleiding SPH gedaan, en een aantal jaren geleden de IAG (Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding). Daar leer je de basis, maar de kinderen hebben mij het allermeest geleerd. Door mij mee te nemen in hoe hun hoofd werkt. En iedere keer ben ik weer verrast: dit had ik niet bedacht.
Kleine stapjes
Ventileren
Wat ons binnen iHub bindt is het hart voor de mensen, voor de kinderen. Wie hier werkt schrikt niet van wat je aan de voorkant ziet, het gedrag. Iedereen wil weten wat daarachter zit. Dat moet je liggen, je moet het interessant vinden om te ontdekken waarom iemand doet wat hij doet. Dat willen we bij iHub allemaal.
Collega’s hebben altijd genoeg gespreksstof. Voor de humor zijn je collega’s ook belangrijk. Je hebt met heel heftige situaties te maken, je moet kunnen delen wat het met je doet om weer te ontnuchteren en scherp te kunnen blijven. Ons kantoor grenst aan een Time-Out. Dit is een ventilatieruimte voor kinderen. Voor collega’s heeft ons kantoor diezelfde functie. Je moet met elkaar ventileren. Mijn collega’s zijn ook mijn spuiteam. Iedereen heeft een grens aan wat hij kan hebben, dus we moeten elkaar op tijd helpen. Als een collega overmand wordt door emotie, stuur je die even weg en neem je het over. Elkaar helpen is hier zo vanzelfsprekend. Als er ergens een deur hard dichtslaat, verschijnen er zo drie hoofden om de hoek: ben je oké, kan ik iets doen? Dat is heel veilig en fijn. Ook voor de kinderen. iHUB geeft de ruimte om het werk zo met elkaar in te richten.